Καλώς ήρθατε στο fitness info.gr. Ένα website αφιερωμένο στο fitensss , την άσκηση και τη καλή φυσική κατάσταση.

HOME :: FITNESS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :: ΚΕΝΤΡΑ FITNESS ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ :: FITNESS ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ :: FITNESS ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ :: CONTACT

Γιόγκα

SHAKTI YOGA STUDIO

Ο Αθλητικός Σύλλογος Shakti στεγάζεται στην οδό Λάμπρου Φωτιάδου 17-19, στο Μετς όπου και ξεκινάει τη δραστηριότητά του με μαθήματα Iyengar Yoga. Ο σύλλογος φιλοδοξεί, σιγά-σιγά, να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς, όπως οργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων, πρόσκληση δασκάλων από το εξωτερικό, εκπαιδευτικές διακοπές στην Ινδία με μαθήματα γιόγκα στο Iyengar Yoga Institute στην Pune, μεταφράσεις επιλεγμένων βιβλίων γιόγκα κ.λπ.

Σεβόμενοι την ενέργεια του χώρου και την ιδιαιτερότητα της άσκησης της γιόγκα, το στούντιο δεν διαθέτει τηλέφωνο. Για τις ώρες των μαθημάτων, μπορείτε να ενημερωθείτε στο 210-75.69.376, όπου ο τηλεφωνητής αναφέρει όλες τις ημέρες και ώρες που μπορείτε να περάσετε (χωρίς ραντεβού) για ένα ΔΩΡΕΑΝ πρώτο μάθημα γνωριμίας. Αν αφήσετε το όνομα και το τηλέφωνό σας, η Χάρις θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο. Για μία πιο άμεση προσωπική επαφή, μπορείτε επίσης να καλέσετε στο 69.36.134.111 καθημερινά, κατά προτίμηση μεταξύ 13:00-14:00.

SHAKTI YOGA STUDIO

 

 

 

 

Γιόγκα


Γιόγκα και οφέλη

Φιλόσοφοι και πνευματικοί καθοδηγητές όλων των εποχών μάς διδάσκουν ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μονοπάτια για να φτάσει κανείς στον υπέρτατο στόχο: να κοιτάξει βαθιά μέσα του και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ένα από αυτά είναι η γιόγκα.

Γιόγκα σημαίνει ‘ένωση’. Μία απλουστευμένη ερμηνεία, πιο κατανοητή για τον δυτικό τρόπο σκέψης θα ήταν ‘η ένωση του σώματος με το πνεύμα και του πνεύματος με την ψυχή’.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τη γιόγκα και διαφορετικά είδη που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, ανάλογα με τις προτιμήσεις και το ταμπεραμέντο του, όπως hatha yoga, iyengar yoga, ashtanga vinyasa yoga (γνωστή και ως power yoga, δηλαδή δυναμική γιόγκα) bikram yoga, jivamukti yoga, sivananda yoga, ananda yoga, anusara yoga, koundalini yoga κ.λπ. Όμως η γιόγκα είναι ΜΙΑ. Όποιο μονοπάτι της κι αν πάρει κανείς, ο στόχος είναι ΕΝΑΣ, κοινός: ένωση σώματος, πνεύματος και διάνοιας με τη λάμψη της ψυχής.

Τι να πει κανείς για τα οφέλη της γιόγκα, όταν μάλιστα το 90% περίπου των ανθρώπων υποφέρει με κάποιον τρόπο σωματικά, πνευματικά ή ψυχικά! Πέρα από πανάρχαια φιλοσοφία, επιστήμη αλλά και τέχνη, είναι ένα μέσον προληπτικής ιατρικής που δραστηριοποιείται σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο! Εμφανίστηκε πριν από 3.000 χρόνια περίπου στην Ινδία, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλον τον κόσμο και παραμένει πάντα επίκαιρη και εξαιρετικά ωφέλιμη, ιδιαίτερα στις μοντέρνες κοινωνίες, που οι έντονοι ρυθμοί, το στρες και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής απομακρύνει τον άνθρωπο από το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή του, αποξενώνοντάς τον από τον ίδιο του τον εαυτό!

Η γιόγκα είναι μία εναλλακτική προσέγγιση για καλύτερη υγεία και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρώματος, φύλου, φυσικής κατάστασης και σωματότυπου ασκούνται στη γιόγκα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς πως μέσω του ανοίγματος των σφιγμένων αρθρώσεων και της διάτασης και χαλάρωσης των σφιγμένων μυών, η γιόγκα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, του οξυγόνου και της ενέργειας σε όλο το σώμα. Μέσα από τις ασκήσεις της γιόγκα, όλα τα συστήματα —μυϊκό, κυκλοφορικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό και νευρικό— λειτουργούν καλύτερα. Παράλληλα, ανακουφίζει αλλά και προλαμβάνει την εκδήλωση των ασθενειών της εποχής μας, όπως πόνοι στη μέση, πονοκέφαλοι, εξάντληση, αϋπνία, άγχος, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, νευρικότητα, διαταραχές στην πέψη, έλκος, νεφρική ανεπάρκεια, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, φλεβίτιδα, κατάθλιψη, διαταραχή εμμήνου ρήσης, αναιμία, αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, έλλειψη νοητικής διαύγειας, συναισθηματική αστάθεια, ορμονικές διαταραχές, υπογλυκεμία, διαβήτης κ.λπ.

Παράλληλα, η γιόγκα προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, ψυχική ισορροπία, νοητική διαύγεια και πνευματική σταθερότητα. Συνήθως, η μυική ένταση συνοδεύεται από νοητικό και συναισθηματικό στρες. Η άσκηση της γιόγκα και οι τεχνικές αναπνοής ρυθμίζουν τις εντάσεις και το άγχος, ηρεμούν το σώμα και το πνεύμα και απαλλάσσουν από τη νοητική ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα. Πολλές φορές, η δυσκαμψία σε μέλη του σώματος έχει ως αποτέλεσμα έναν εξίσου δύσκαμπτο χαρακτήρα και άκαμπτο τρόπο σκέψης. Χαλαρώνοντας τις σφιγμένες αρθρώσεις και τους πιασμένους μυς, η γιόγκα βοηθάει το μυαλό να ‘ανοίξει’, να χαλαρώσει και να ξεφύγει από πράγματα στα οποία ήταν ως τώρα προσκολλημένο.

Η γιόγκα είναι ένα ενεργειακό μάθημα αυτογνωσίας. Πρώτα και πάνω απ’ όλα μας διδάσκει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, βοηθάει να αποδεχθούμε το σώμα μας με τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες του, ώστε να μην το κρίνουμε, να δείχνουμε κατανόηση και συμπόνοια στον εαυτό μας και κατ’ επέκταση στους γύρω μας και μέσα από το ‘γνώθι σαυτόν’ να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Στις μοντέρνες κοινωνίες και στον δυτικό τρόπο σκέψης όλα αυτά μπορεί να ακούγονται απίστευτα, όπως πραγματικά απίστευτα είναι τα αποτέλεσματα της γιόγκα! Οφείλουμε να παραδεχτούμε όμως ότι αυτή η τόσο αρχαία όσο και μοντέρνα τέχνη είναι κάτι παραπάνω από μία ολιστική μέθοδος καλλιέργειας του σώματος και του πνεύματος, είναι κάτι περισσότερο από απλή θεωρία και από αντικείμενο έρευνας...

Η γιόγκα είναι επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνη. Διδάσκει έναν τρόπο ζωής που ελευθερώνει το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Είναι ένα μέσον αυτοανακάλυψης, ένα είδος ψυχοθεραπείας, ένας τρόπος ‘ευ ζην’ με τον εαυτό μας και τους άλλους. Η γιόγκα είναι ταξίδι. Ένα ταξίδι που μπορεί να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων και την ίδια την πορεία ζωής μας!

Iyengar Γιόγκα: έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και εστίαση στη λεπτομέρεια της κάθε asana

Ένα από τα πιο διαδεδομένα στυλ γιόγκα στον κόσμο, το ιδανικότερο για να ξεκινήσει κανείς, αποκτώντας σωστές βάσεις και να αποφύγει τυχόν τραυματισμούς είναι η Iyengar Yoga (προφέρεται Αϊγιένγκαρ).

Από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τo Bellur της νότιας Ινδίας, ως τα πέρατα του κόσμου, ο B.K.S. Iyengar αποτελεί έναν από τους διασημότερους γιόγκι όλων των εποχών. Έχοντας ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλα τα στυλ γιόγκα που διδάσκονται σήμερα ανά τον κόσμο, ο B.K.S. Iyengar, σε ηλικία 88 ετών σήμερα, εξακολουθεί να διδάσκει τη hatha yoga σε χιλιάδες μαθητές του από όλον τον κόσμο με το ιδιαίτερο, προσωπικό του στυλ που ο ίδιος δημιούργησε μέσα από την προσωπική του μελέτη και σπουδή της γιόγκα.

Όντας ο ίδιος μαθητής τού Krishnamacharya, ο Iyengar ενθαρρύνει τους μαθητές του να εμβαθύνουν και να μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στην κάθε asana (στάση/άσκηση). Κύριο χαρακτηριστικό τής Iyengar Yoga είναι ότι εστιάζει στη σωστή ευθυγράμμιση και στάση του σώματος, ώστε να λειτουργεί σωστά από πλευράς μηχανικής, δίνοντας έμφαση στις λεπτές αποχρώσεις τής κάθε asana, αρχίζοντας περιφερειακά και φθάνοντας ως το κέντρο τού είναι μας.

Σε ένα τυπικό μάθημα γιόγκα Iyengar, οι μαθητές παραμένουν περισσότερο σε κάθε asana απ’ ό,τι σε άλλες σχολές γιόγκα, ώστε να αφιερώσουν την προσοχή τους στην ευθυγράμμιση του σώματος, όπως απαιτείται. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της μεθόδου Iyengar είναι η χρήση βοηθημάτων, μία καινοτομία που αφ’ ενός κάνει τη γιόγκα προσιτή στον καθένα —πέρα από σωματότυπο, φυσική κατάσταση, ηλικία και φύλο—, αφ’ ετέρου βοηθάει να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν πιο σωστή στάση του σώματος, αποκομίζοντας έτσι τα μέγιστα δυνατά οφέλη από κάθε asana και μειώνοντας στο ελάχιστο τις πιθανότητες τραυματισμού.

Το άρθρο για τη γιόγκα είναι μια ευγενική προσφορά του Shakti Yoga Studio

Αθλητικός Σύλλογος Shakti
Λάμπρου Φωτιάδου 17-19
Μετς - Αθήνα
Τηλ. 210-7569376

ΓΙΟΓΚΑ

 

Καλώς ήρθατε στο www.fitnessinfo.gr, ένα website αφιερωμένο σto fitness. Τα πάντα γύρω από το fitness, την άσκηση και την καλή φυσκή κατάσταση. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr .

2008 © FITNESSINFO.GR